Félbarna kenyér

4 fő részére

Nehézség:

közepes

hozzávalók

  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 dkg étkezési búzakorpa
  • 2 dkg búzacsíra
  • 3 dkg szójaliszt
  • 10 dkg burgonya
  • 1 dkg élesztőből készített kovász vagy 3 dkg friss élesztő
  • teáskanálnyi só
  • langyos víz

Elkészítés

A liszteket a sóval egy mély tálban összekeverjük, a közepébe mélyedést fúrunk és beletesszük a főtt, áttört burgonyát és a kovászt, majd összeelegyítjük. Langyos vízzel, fokozatosan adagolva, rugalmas tésztává dagasztjuk. A tetejét belisztezzük, tiszta szalvétával konyharuhával letakarjuk és szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett deszkán újból kissé átgyúrjuk, kiolajozott és kilisztezett tepsibe és letakarva kissé megkelesztjük, kb. 20-25 perc alatt. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 15 perc múlva 140 fokra mérsékeljük és még 40 percet tovább sütjük. A kenyér akkor van kész, ha az oldalal a tepsi falától elválnak és a héja szép barnapiros.

Megjegyzés

Kovász készítése: 1 dkg élesztőt 1 dl langyos vízzel egy egyliteres zománcozott fazékban feloldunk és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy tejföl sűrűségű legyen. Textilszalvétával letakarjuk, és langyos helyre állítjuk. Kétóránként fakanállal megkeverjük. Hat-nyolc órán keresztül érleljük. A receptet "Genyke" küldte be.

Hozzászólások

Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.

Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.